Mondkapjes na 1 december: vaker wel op dan niet?

Vanaf 1 december 2020 zijn mondkapjes verplicht in openbare ruimtes en we weten niet wanneer deze verplichting ingetrokken zal worden. Wil je met het openbaar vervoer reizen, dan moet je al sinds juni 2020 een mondkapje op. Houd je je niet aan deze regels, dan krijg je een boete. De kans is dus groot dat je als je naar buiten gaat momenteel vaker wel een mondkapje op hebt dan niet. Maar wanneer moet je precies mondkapjes dragen en wanneer mag je zonder mondkapje verder?

Mondkapjes in het verkeer

Iedereen die met het openbaar vervoer reist moet een mondkapje op. Dat zijn treinen, bussen, metro’s en trams, maar ook taxi’s en andere soorten personenvervoer. Je doet het mondkapje op voordat je het voertuig instapt en je doet hem weer af als je het voertuig verlaten hebt. Als je twijfelt over het dragen van een mondkapje in jouw voertuig, vraag je dan af of je in jouw situatie de basisregels kunt volgen. Zo mag je alleen in de auto zonder mondkapje, maar is het verstandig om wel een mondkapje op te doen als je een passagier meeneemt. Hetzelfde geldt voor iemand achterop je fiets of brommer.

Kapjes in openbare ruimtes

Nu zijn mondkapjes dus ook in openbare ruimtes verplicht gemaakt. Dat betekent dat je een mondkapje op moet als je naar de supermarkt gaat, als je het tankstation binnen loopt, als je naar de bank gaat, als je naar de bibliotheek gaat, als je een museum bezoekt of als je de parkeergarage uitloopt. Deze regel betreft praktisch alle besloten ruimten die door iedereen kunnen worden bezocht. Je doet het kapje op als je naar binnen gaat en weer af als je buiten staat. Ben je van plan meerdere winkels te bezoeken, doe dan je kapje niet af, zodat je deze niet telkens moet vervangen voor een nieuwe.

Zijn er ook uitzonderingen?

Nederland zou Nederland niet zijn als er ook uitzonderingen zijn op de regel. Uitvaarten, bijvoorbeeld, mogen zonder mondkapje worden bezocht. Ook bij samenkomsten van godsdienstige aard of een andere geloofsovertuiging zijn mondkapjes niet verplicht. Mensen die om medische redenen geen mondkapjes kunnen dragen hoeven dat ook niet. Zij moeten dan wel een getekende verklaring van een specialist bij zich hebben. Hier zal streng op worden gecontroleerd om fraude tegen te gaan.

Gebruik je gezonde verstand

Het is duidelijk dat mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes en bij personenvervoer. Vraag je je af of het verstandig is om in een andere situatie een mondkapje te dragen, beoordeel dan of je de basisregels goed kunt toepassen. Is dat niet zo, dan is het goed om een mondkapje op te doen voor extra bescherming. Mondkapjes zijn namelijk een aanvulling op de basisregels, dus ook als je een kapje draagt moet je deze in acht blijven houden. Last van symptomen of klachten die bij Covid horen? Laat je dan snel testen met een Coronatest. Gebruik je gezonde verstand, want het dragen van een mondkapje is een kleine moeite met een groot resultaat.